IPMAT Indore 2019 (VA) - The author's belief is that for progress to happen | PYQs + Solutions | AfterBoards
Skip to main contentSkip to question navigationSkip to solution
IPMAT Indore Free Mocks Topic Tests

IPMAT Indore 2019 (VA) PYQs

IPMAT Indore 2019

VA
>
Reading Comprehension

Medium

Supposing half a dozen or a dozen men were cast ashore from a wreck on an uninhabited island and left to their own resources, one of course, according to his capacity, would be set to one business and one to another; the strongest to dig and to cut wood, and to build huts for the rest: the most dexterous to make shoes out of bark and coats out of skins; the best educated to look for iron or lead in the rocks, and to plan the channels for the irrigation of the fields. But though their labours were thus naturally severed, that small group of shipwrecked men would understand well enough that the speediest progress was to be made by helping each other-not by opposing each other; and they would know that this help could only be properly given so long as they were frank and open in their relations, and the difficulties which each lay under properly explained to the rest. So that any appearance of secrecy or separateness in the actions of any of them would instantly, and justly, be looked upon with suspicion by the rest, as the sign of some selfish or foolish proceeding on the part of the individual. If, for instance, the scientific man were found to have gone out at night, unknown to the rest, to alter the sluices, the others would think, and in all probability rightly think, that he wanted to get the best supply of water to his own field; and if the shoemaker refused to show them where the bark grew which he made the sandals of, they would naturally think, and in all probability rightly think, that he didn't want them to see how much there was of it, and that he meant to ask from them more corn and potatoes in exchange for his sandals than the trouble of making them deserved. And thus, although each man would have a portion of time to himself in which he was allowed to do what he chose without let or inquiry - so long as he was working in that particular business which he had undertaken for the common benefit, any secrecy on his part would be immediately supposed to mean mischief; and would require to be accounted for, or put an end to: and this all the more because, whatever the work might be, certainly there would be difficulties about it which, when once they were well explained, might be more or less done away with by the help of the rest; so that assuredly every one of them would advance with his labour not only more happily, but more profitably and quickly, by having no secrets, and by frankly bestowing, and frankly receiving, such help as lay in his way to get or to give.

The author's belief is that for progress to happen

Correct Option: 4
  1. A team should consist of people with multiple talents. - While the passage does describe people being assigned tasks according to their skills, the main focus is not on the variety of talents but on the need for cooperation and transparency.
  2. Co-operation among team members is essential. - This is a strong point made in the passage, emphasizing that helping each other leads to progress. However, it is not the most specific belief stated by the author.
  3. One must deal with those who are secretive. - The passage mentions that secrecy leads to suspicion, but it does not suggest that dealing with secretive individuals is the key to progress.
  4. Transparency among all concerned is mandatory. - This is the correct answer. The passage stresses that any appearance of secrecy or separateness is looked upon with suspicion and that progress is made through openness and frankness in relations.

Keyboard Shortcuts

  • Left arrow: Previous question
  • Right arrow: Next question
  • S key: Jump to solution
  • Q key: Jump to question