IPMAT Indore 2022 (VA) - Which one of the following options means 'arboreal' and 'camouflage'? | PYQs + Solutions | AfterBoards
Skip to main contentSkip to question navigationSkip to solution
IPMAT Indore Free Mocks Topic Tests

IPMAT Indore 2022 (VA) PYQs

IPMAT Indore 2022

VA
>
Reading Comprehension

Medium

Bananas, apples, and avocados continue to ripen after they are picked. Cherries, blackberries, and grapes do not. The difference between climacteric fruits (the former) and non-climacteric fruits (the latter) matters to fruit growers and greengrocers, who must make sure their wares are in tip-top condition when they arrive at the marketplace. But how those differences originally came about remains unclear.

Two biologists of the University of Tokyo offer a suggestion. Fruits, they observe, exist to solve a problem faced by all plants-how best to spread their progeny around. Wrapping their seeds in a sugary pulp to provide a tasty meal serves as a way to get animals to do this for them. They do, however, need to make sure that their fruits favour the animals most likely to do the distributing. The biologists propose that climacterism, or its absence, is a way to achieve this. If ground-dwelling animals are the main distributors, then the continuing ripening of fallen fruit (i.e., climacterism) is beneficial. If, by contrast, those distributors are arboreal or aerial, and so can feed on unfallen fruit, then non-climacteric fruits will do well.

To test their idea, the two researchers studied 80 varieties of fruits, and noted which animals each depended on for its propagation. 35 of these fruits, eaten by both ground-dwelling animals and arboreal or aerial animals, were non-climacteric. Further, 15 of the 19 varieties eaten principally by ground-dwellers were climacteric, while 21 of the 26 fed on by arboreal or aerial animals were non-climacteric.

That is a suggestively strong correlation. And the authors' hypothesis is fortified by other evidence. They point out that non-climacteric fruits tend to have vivid colours, especially reds and purples. This may help them to stand out amid the foliage of their parent plants, advertising their presence. Climacteric fruits are generally better camouflaged. That makes them harder to spot until they have fallen to the ground.

The main limitation of their work is that they looked at fruits eaten by people. This has probably contaminated the sample, for thousands of years of selective breeding for traits that human beings find appealing may have blurred any signal optimised by natural selection. The next step, therefore, should be the analysis of wild fruits.

Which one of the following options means 'arboreal' and 'camouflage'?

Correct Option: 1
  1. Option 1 is correct because 'arboreal' refers to tree-dwelling and 'camouflage' refers to being disguised to blend into the environment, which aligns with the discussion in the passage about non-climacteric fruits being harder to spot amid the foliage.
  2. Option 2 is incorrect as 'ground-dwelling' contradicts the term 'arboreal' which means living in trees.
  3. Option 3 and Option 4 do not correctly define the terms 'arboreal' or 'camouflage' as described in the context of the passage.

Keyboard Shortcuts

  • Left arrow: Previous question
  • Right arrow: Next question
  • S key: Jump to solution
  • Q key: Jump to question