IPMAT Indore 2023 (VA) - The concept of the ‘Villa’ and other European ideas came to Lucknow with foreign soldiers, travellers and adventurers. For the Nawabs of Lucknow, architecture became the physical manifestation of their new status, and a way of proclaiming their alignment to the new power bloc. ___________. Villas, hence, provided an ideal substitute. Europeans sold to the Nawabs the idea of villas, based on designs in publications carried by them, and often aided by memory. The building chosen as the prototype for the famous Dilkusha Kothi was a country house in Northumberland. | PYQs + Solutions | AfterBoards
Skip to main contentSkip to question navigationSkip to solution
IPMAT Indore Free Mocks Topic Tests

IPMAT Indore 2023 (VA) PYQs

IPMAT Indore 2023

VA
>
Paracompletion

Hard

The concept of the ‘Villa’ and other European ideas came to Lucknow with foreign soldiers, travellers and adventurers. For the Nawabs of Lucknow, architecture became the physical manifestation of their new status, and a way of proclaiming their alignment to the new power bloc. ___________. Villas, hence, provided an ideal substitute. Europeans sold to the Nawabs the idea of villas, based on designs in publications carried by them, and often aided by memory. The building chosen as the prototype for the famous Dilkusha Kothi was a country house in Northumberland.

Correct Option: 3
The correct answer is option 3. The passage discusses the influence of European architectural concepts on the Nawabs of Lucknow, specifically their desire to manifest their new status through buildings that resembled European structures. Here are the explanations for each option:
  1. 'The Villa became the backdrop to both the private as well as the court life of the Nawabs' is incorrect because the passage does not indicate that villas served as a backdrop for both private and court life.
  2. 'The Nawabs chose to live in Villas because they were easier to construct than palaces' is not supported by the text, as ease of construction is not mentioned as a factor.
  3. 'The Nawabs of Lucknow fancied building palaces that resembled British ancestral homes' is correct because it reflects the Nawabs' alignment to the new power bloc and their inclination towards European styles, as indicated by the reference to the Dilkusha Kothi's prototype being a country house in Northumberland.
  4. 'The Nawabs were attracted to European ideas in architecture because of their ‘foreignness’' is not stated explicitly in the passage, and the emphasis is on the resemblance to British homes, not just 'foreignness.'

Keyboard Shortcuts

  • Left arrow: Previous question
  • Right arrow: Next question
  • S key: Jump to solution
  • Q key: Jump to question